top of page
Search

Duurzame mode

In aflevering 12 hebben Judith en Shaniqua het met Gioia over duurzame mode. In de aflevering wordt al gesproken over fast fashion: dit houdt in dat kleding voor heel weinig geld verkrijgbaar is en er een hoge omloopsnelheid is, wat betekent dat er snel nieuwe trends zijn waardoor mensen ook snel nieuwe kleding gaan kopen. Gelukkig zijn tegenwoordig ook steeds meer bedrijven en consumenten bezig met duurzame mode. Zo dragen Gioia en Kimberly haar steentje bij aan een een meer duurzame modewereld door tweedehands kleding te kopen en te gebruiken in haar werk als stylist.


Wat is duurzame mode?


Duurzame mode ontstond in de jaren ‘60, toen consumenten zich steeds meer bewust werden van de invloed van de productie van kleding op het milieu. Bij duurzame mode wordt gekeken naar ethische of ecologische kwesties bij de productie van kleding. Het wordt geassocieerd met veilige arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen, het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen en materialen, lokale inkoop en productie, etc.


Niet alleen de productie maar ook de consumptie van kleding is erg belangrijk. Aspecten van consumptie zoals het wassen, gebruik, hergebruik en weggooien van kleding hebben een substantiële impact op de duurzaamheid. Wij kunnen hier dus als consumenten zeker een positieve invloed op hebben.


Green washing


In aflevering 9 van seizoen 1 hadden Judith en Shaniqua het al over virtue signaling: jezelf neerzetten als persoon of bedrijf met goede intenties, maar daar vervolgens niet naar handelen. Ook in de mode industrie gebeurd dit helaas. Er zijn veel bedrijven die zich schuldig maken aan greenwashing, wat betekent dat zij consumenten misleiden met reclame of berichtgeving over de milieuvoordelen die het bedrijf of hun product oplevert. Als consument is dit helaas niet altijd even makkelijk om te herkennen.


Wat kan jij doen?


Kleding kopen


Kleding (her)gebruiken

  • Probeer je kleding zo lang mogelijk te gebruiken.

  • Als je merkt dat je je een kledingstuk niet meer draagt, gooi het dan niet meteen weg maar kies voor een duurzamere optie.

  • Organiseer een kledingruil! Vraag aan vrienden en vriendinnen of ze kleding uitzoeken die ze niet meer dragen en deze meenemen. Zo kan iedereen leuke nieuwe kleding mee naar huis nemen.

  • Maak er iets nieuws van! Je kan kledingstukken een nieuw leven geven door ze bijvoorbeeld te verven of er wat af te knippen. Heb je een naaimachine in huis? Dan kan je al helemaal leuke dingen maken!


Kleding wassen

  • Probeer als dit mogelijk is een zo’n zuinige mogelijke wasmachine te kopen.

  • Probeer kleding vaker te dragen voordat je ze wast

  • Wacht totdat je de hele wasmachine kan vullen met kleding, in plaats van meerdere kleine wasbeurten.

  • Gebruik ecologisch wasmiddel en probeer zo weinig mogelijk per wasbeurt te gebruiken.

  • Was je kleding als dat mogelijk is op een zo laag mogelijke temperatuur


Het is belangrijk om te weten dat het niet erg is als je nog niet altijd duurzame keuzes maakt. Al met kleine stappen kan je een verschil maken!

Heb jij nog goede tips voor meer duurzame kledingkeuzes? Laat het ons weten!


Klik hier voor de Uit den boze podcastaflevering over duurzame mode met Gioia.

Instagram: @itsstyledbyg

Shop: vintagedepartmentstore.nl/product-tag/gioia/


In de aflevering spraken Judith en Shaniqua ook met Kimberly

Instagram: @kiksandcrack

Shop: kiksandcrack.com

 

Bronnen

  • Delmas, M. A., & Burbano, V. C. (2011). The drivers of greenwashing. California management review, 54(1), 64-87.

  • Henninger, C. E., Alevizou, P. J., & Oates, C. J. (2016). What is sustainable fashion?. Journal of Fashion Marketing and Management: An International Journal.

  • Lundblad, L., & Davies, I. A. (2016). The values and motivations behind sustainable fashion consumption. Journal of Consumer Behaviour, 15(2), 149-162.

  • Gwilt, A., & Rissanen, T. (Eds.). (2012). Shaping sustainable fashion: Changing the way we make and use clothes. Routledge.


52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page